Rosacea: 7 tips för att minska rodnad

Rosacea: 7 tips för att minska rodnad

Rödaktiga och irriterade områden i ansiktet uppträder ofta mellan 30 och 40 år. Dessa inflammatoriska ställen och irriterade blodkärl har ofta en genetisk orsak: rosacea. Vi kommer att dela med oss 7 tips för att minska rodnad!

Icon

Var kommer rosacea från och hur uppstår det?

Rosacea, tidigare även känd som acne rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom i ansiktet som vanligtvis visas för första gången mellan 30 och 40 år. Den typiska rodnaden förekommer övervägande i mitten av ansiktet, runt näsan och kinderna. Alla som är drabbade vet att dessa inflammationer inte är roliga.

Orsakerna och möjliga effekterna av den plötsliga rodnaderna och synligt irriterade, förstorade blodkärl är inte ännu vetenskapligt bevisade. Ofta är det genetiskt. Men det kan också vara en blandning av olika faktorer, bland annat kosten.

Det finns olika svårighetsgrader som skiljer sig åt. Den mer märkbara rodnaden med förstorade blodkärl och andra hudförändringar såsom fjällande hud och till och med svullnader och pustler. I synnerhet hos män kan ett uttalat sjukdomsförlopp också ha effekt genom en typisk nodulär förändring i näsan.

Om du upptäcker inflammerade områden och rodnad i ansiktet, vars orsak inte kan fastställas, rekommenderar vi starkt att du kontaktar en hudläkare. Läkaren har erfarenhet och kan omedelbart ge dig tips och - om det behövs - ordinera medicinering.

Vad hjälper mot rosacea?

Internet är fullt av bra råd och tips om vad som kan ge lindring vid rosacea. Vi råder dig att vara lite försiktig här och hellre prova en metod och sedan en annan för att se vad som hjälper.

Ofta hör och läser man i samband med rosacea att intag av kaffe, te eller alkohol, samt varma kryddor och direkt solljus kan förvärra symtomen. Det finns dock få vetenskapliga studier om detta.

Det du kan prova i din dagliga hudvårdsrutin är milda produkter med lugnande och anti-inflammatoriska effekter. Leta efter ingredienser såsom rölleka, trollhassel, stickmyrte, ringblomma, kamomill eller nässlor, eftersom dessa kan hjälpa till att lindra symtomen med sina lugnande effekter.

7 tips för att minska rodnad:

  1. Skonsam ansiktsrengöring med ljummet vatten - kallt eller varmt vatten är också irriterande. Vi rekommenderar oljerengöring med vår Cleansing & Detox Oil, samt 7 Skin Method med Farewell Rosacea Toner för att lindra rodnad. Var noga med att varsamt ta hand om din hud, gnugga den inte med en handduk.
  2. Undvik kosmetika med onödiga fyllmedel och tillsatser och leta efter ingredienser av hög kvalitet.
  3. Undvik irriterande ingredienser: Eteriska oljor är underbara för vår hud, men observera att det finns oljor som har en särskilt stimulerande eller främjande effekt på blodcirkulationen. Dessa rekommenderas inte för rodnad. Ett bra exempel här är mynta - som kan vara mycket fördelaktigt för orenheter - men inte vid rodnad...
  4. Undvik masker innehåller peelinggranulat eller fruktsyra. Använd istället Farewell Rosacea Mask med stickmyrte som stärker blodkärlen och som omedelbart lindrar rodnad.
  5. Solskydd: Försök att undvika direkt solljus och använd en skyddande ansiktsolja.
  6. Less is more: Smink är tillåtet - men inte nödvändigt! Var uppmärksam på ingredienserna i din foundation eller concealer om du vill täcka rodnaden. Vi rekommenderar dock att du gör utan något som inte är absolut nödvändigt. Ibland behöver din hud bara vila.
  7. Dokumentera när du har särskilt bra eller dåliga dagar eller faser. Ibland stöter du på triggers, livsmedel eller livssituationer som stress som ökar eller minskar rodnaden ...

DIY Aloe Vera Kur

Färsk aloe vera kan hjälpa när huden känns extra röd. Vi älskar gelens närande och svalkande effekt som direkt och effektivt lindrar rodnad!

  • Applicera lite färsk gel direkt från aloe vera-bladet på de röda områdena. Du kan köpa bladen hos olika ekologiska butiker och förvara dem i kylen ett par dagar.
  • Låt verka en kort stund tills gelen har torkat och tvätta försiktigt av med ljummet vatten.
  • Du kan använda detta knep två gånger om dagen för att uppnå ett märkbart resultat - men var uppmärksam på hur din hud reagerar och justera frekvensen om det behövs!

Våra favoriter