Myten om "komedogena oljor" och hur de fungerar

Myten om "komedogena oljor" och hur de fungerar

Komedogena oljor är kända för att täppa till porer och orsaka pormaskar. Men alla komedogena oljor är inte dåliga. En komedogen olja kan också hjälpa mot oren hud – vi berättar varför!

Icon

Du kanske har stött på termerna "komedogen" eller "komedogenitetsgrad" för att klassificera ansiktsoljor. Men vet du vad det betyder när en olja är märkt som komedogen? Vi kommer att berätta varför komedogena oljor inte är dåliga i sig och vad du verkligen bör vara uppmärksam på.

Vad betyder komedogen egentligen?

Termen komedogen kommer från det latiska comedo. Det vill säga, den beskriver egenskapen att orsaka pormaskar. Eftersom dessa uppstår normalt när porerna är igensatta innebär komedogen att oljan som används stänger till porerna.

Först och främst är det viktigt att säga att det finns många underbara vegetabiliska oljor som till exempel har antiinflammatoriska egenskaper och som fortfarande är komedogena. Dessa inkluderar till exempel oliv- eller kokosolja.

En vanlig misstolkning är dock den direkta demoniseringen av alla komedogena oljor. Som sagt kan komedogena oljor ha andra effektiva egenskaper för vissa hudtyper. Här gäller det att väga upp och som alltid är det bästa att prova!

Hur du reagerar på komedogena oljor är också väldigt individuellt. "Samma olja kan orsaka fler utslag hos en person än en annan", säger Dr. Nicole Doyle, vår kemist och produktutvecklare. Komedogena oljor ger, i genomsnitt, mer människor orenheter än icke-komedogena oljor.

När de används på rätt sätt har komedogena oljor fördelar

Ett fall där komedogena oljor är bra för din hud skulle till exempel vara med torr & mogen hud: kakaosmör, vetegroddsolja eller kokosolja rekommenderas till och med särskilt eftersom de är extra rika och återfuktar huden. En icke-komedogen olja kan inte göra det.

"I låga koncentrationer kan komedogena oljor till och med användas för oren hud", säger Dr. Nicole Doyle. Det är alltid viktigt att vara uppmärksam på det övergripande receptet och att hålla ett öga på den önskade effekten. Vår Cleansing & Detox Oil innehåller till exempel även några icke-torkande oljor som stödjer rengörings- och vårdeffekten. Men eftersom det tas bort igen efter att ansiktet har rengjorts, till exempel med en återanvändbar rengöringspad, kan det inte täppa till porerna under en längre tid. Så det beror alltid på hudtypen, den önskade effekten och den riktade och korrekta användningen av komedogena oljor.

Som alltid gäller även följande här: För att hitta den optimala vårdkombinationen för din hud: Det är bäst att långsamt testa dig fram för hitta dina favoritprodukter! Du kan till exempel börja på vår hemsida genom att visa alla produkter för din hudtyp och bläddra igenom beskrivningarna och betygen!

Våra favoriter