Varför vi klarar oss utan palmolja: för miljöns skull

Varför vi klarar oss utan palmolja: för miljöns skull

Palmolja - den billigaste vegetabiliska oljan på marknaden - döljs i så många produkter, men inte hos oss! Varför är palmolja definitivt uteslutet för oss?

Icon

Palmolja - den billigaste vegetabiliska oljan på marknaden - döljs i så många produkter, men inte hos oss! Varför är palmolja definitivt uteslutet för oss?

Ingen annan olja produceras i sådana mängder som palmolja. 72,86 miljoner ton producerades över hela världen under 2019/20. Beloppet har fördubblats sedan 2002/03. Och hur fördubblar man summan? Helt enkelt: genom att också fördubbla odlingsarealen. Oljepalmen trivs bra i tropiska länder där billig arbetskraft finns och mänskliga rättigheter och miljöskydd är lågprioriterade. Markrövande, barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden är inte ovanliga på de stora plantagen. Amnesty International anklagar kosmetikatillverkare för brott mot mänskliga rättigheter på plantager från vilka välkända företag som Nestlé, Proctor & Gamble och Unilever hämtar råvaran. Amnesty fördömde dagslöner på 1,41 euro, direktkontakt med giftiga ogräsdödare och barnarbete (8-14-åriga barn), av vilka några var tvungna att utföra mycket farligt arbete.

Hard Facts

  • 72,86 miljoner ton palmolja producerades över hela världen under 2019/20
  • det är dubbelt så mycket som 2002/03
  • Bara Indonesien och Malaysia producerar 3/4 av den globala produktionen av palmolja
  • Indonesien har redan offrat hälften av sitt regnskogsområde för palmoljeplantager
  • Palmolja handlas som ett billigt alternativ till fossila bränslen
  • 90 % av palmoljan som produceras över hela världen är avsedd för den europeiska marknaden (på grund av Agardiesel-finansiering)

Grön petroleum? Inte alls!

Men att främja biodiesel är inte heller en lösning, eftersom en hektar regnskog lagrar 300 ton kol och en hektar palmoljeplantage bara 40 ton. Att skydda regnskogen skulle vara det bättre sättet att skydda klimatet.

Inom kosmetika är palmolja egentligen bara ett billigt fyllmedel. Den har inga speciella hudvårdande egenskaper. Och även inom livsmedel är palmolja bara ett sätt att maximera prisklassen. Det finns många hälsosammare alternativ.

Så läs ingredienserna, försök undvika palmolja och ät växtbaserat oftare (eller bara). För vår miljö och vårt klimat!

Våra favoriter

-10% rabattkupong till dig!

Nyhetsbrev bakgrund

− Nyhetsbrev −

Oh hey!

Vi är Pure Skin Food och är fast beslutna att återställa din huds utstrålning. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få
10% rabatt på din nästa beställning!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med vår Integritetspolicy.